Застрахователите се противопоставиха на плановете за намаляване на санкциите при шофиране

...
Застрахователите се противопоставиха на плановете за намаляване на санкциите при шофиране
Коментари Харесай

Застрахователи скочиха срещу смекчаване на санкциите при липса на ГО

Застрахователите се опълчиха на проектите за понижаване на санкциите при шофиране на коли без наложителната застраховка " Гражданска отговорност ".

В оповестения за публично разискване план за изменение на Закона за придвижване по пътищата е планувано да отпаднат ограниченията, които регламентират краткотрайното лишаване на шофьорската брошура на лидер без застраховка " Гражданска отговорност " и краткотрайно прекъсване от придвижване на транспортното средство по същия мотив – досега на нейното подписване.

" Подобна стъпка ще докара до значими отрицателни последствия и до появяването на автобили без наложителната застраховка по пътищат ", се споделя в мнение на Асоциацията на българските застрахователи. Секторът счита, че не може претекстът за такава смяна да е намаляване на административната тежест, тъй като на процедура в доста по-висока степен се застрашава общественият интерес.

" Чрез системата на застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите се подсигурява бързото и пълноценно обезщетяване на вредите от пътно-транспортни средства, нанесени на невинно-пострадали лица, надлежно се пази както самостоятелния, по този начин и публичния интерес ", акцентират от АБЗ. 

Застрахователите са уверени, че с цел да действа ефективно системата, всички транспортни средства би трябвало да бъдат обхванати от застраховката. Ако се получат пробойни, това ще има тежки дълготрайни последствия за обществото и за институциите, изключително като се има предвид трайно високия брой на ПТП в страната.

България е сред страните с най-тежък пътен травматизъм и с най-вече жертви на пътя в границите на Европейски Съюз. Това обуславя големи подлежащи на обезщетяване вреди и ускорява нуждата от още по-съществени, ефикасни и интензивни механизми за надзор, предупреждават от АБЗ.

Според застрахователите даже би трябвало да се ускори контролът. Това ще е допустимо, в случай че се разшири обхватът на тол-системата, тъй че камерите, които с изключение на да наблюдават дали транспортните средства са платили пътните си такси, би трябвало да засичат и водачите без " Гражданска отговорност ".

Подобен метод може да се осъществя след съответните нормативни промени и техническа акомодация на тол-системата за осъществяване на спомагателни контролни функци, се споделя в мнение на АБЗ.

Застрахователите неотдавна предложиха за облекчение на водачите да се отстранен стикерите за платената застраховка, които се лепят на предните скъкла на колите. Причината е, че към този момент всичко, което е обвързвано с тази застраховка, се прави онлайн - включително издаването на полиците и контролът от страна на КАТ. Ако се отстрани лепенката, сметката за Гражданска отговорност ще падне с към 5 лв., а общо разноските на водачите ще намалеят с към 10 млн. лева годишно.

Комисията за финансов надзор обаче разгласи, че моментът не е подобаващ за сходна смяна. Трябвало да се направи изчерпателен разбор по какъв начин премахването на хартиените стикери ще се отрази на застрахованите, а това не можело да се прави по време на COVID-криза. За сходна стъпка можело да се мисли чак през 2022 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР